WK 2026 toewijzing aan VS, Canada en Mexico
De organisatie van het WK 2026 is toegewezen aan Canada, Mexico en de VS gezamenlijk. Daarmee is Noord-Amerika verkozen als gastland van het wereldwijde voetbaltoernooi. Toewijzing van het voetbaltoernooi is door de FIFA-leden gedaan op 13 juni 2018.
Het stemproces
De FIFA heeft de volgende voetbalfederaties uitgenodigd om hun interesse in de organisatie van het Wereld Kampioenschap 2026 kenbaar te maken vóór 11 augustus 2017: CONCACAF, CAF, CONMEBOL en OFC [ref]. Op het 68 congres wordt gestemd wie als gastland mag optreden. Indien men op die dag geen keuze kan maken, mogen ook de voetbalbonden AFC en de UEFA een bod doen op de organisatie.
De hoofdvraag die de FIFA-leden moeten beantwoorden is: "Do you want to award the right to host the 2026 FIFA World Cup final competition to the bid submitted by the Moroccan Football Association, to the joint bid submitted by the CSA, FEMEXFUT and the USSF ("United Bid"), or to none of them (thus reopening the bidding process, excluding the four member associations having already submitted a bid)?"
Er zijn dus vier keuzes:
- Marokko bid
- United bid
- Geen van de bids
- Geen keuze
Als één van de landen tijdens de eerste stemronde een meerderheid (meer dan 50%) van de stemmen krijgt, wordt het Wereld Kampioenschap voetbal toegewezen aan dat land. Op 13 juni 2018 ontving het gezamenlijke bod van de Verenigde Staten, Canada en Mexico 67% van de stemmen, waardoor Noord-Amerika tot gastland verkozen is [ref].
210 FIFA-leden waren aanwezig op het congres, waarvan er 203 landen stemgerechtigd zijn. Tijdens de stemronde hebben 200 landen gestemd, met de volgende uitslag:
- Marokko: 65 stemmen (33%)
- VS, Canada en Mexico: 134 stemmen (67%)
- Geen van de bids: 1 stem (1%)
- Geen keuze: 3 stemmen
Dit zijn de stemmen van alle aanwezige FIFA-leden [ref]:
KNVB stemt op Marokko
De KNVB heeft gestemd op het bod van Marokko, omdat de voetbalbond zich verbonden voelt met Afrika en Marokko. Hiermee wil Nederland iets terug doen voor wat Afrika en Marokko het Nederlandse voetbal hebben gebracht, waaronder belangrijke talenten.
"De KNVB streeft naar diversiteit op alle fronten in de samenleving, zodat het hun sportieve plicht is om op Marokko te stemmen." zei voorzitter Michael van Praag.
Landen die zich officieel bij de FIFA gemeld hebben
Op 11 augustus 2017 verstreek de deadline voor de landen om hun interesse officieel kenbaar te maken bij de FIFA. De volgende (groepen van) landen hebben gehoor gegeven aan de oproep:
- De Canadian Soccer Association (Canada), de Mexican Football Association (Mexico) en de United States Soccer Federation (Verenigde Staten) gezamenlijk
- De Moroccan Football Association (Marokko).
Marokko wil het WK 2026 voetbal officieel organiseren
Marokko heeft zich officieel bij de FIFA gemeld om het Wereld Kampioenschap voetbal in 2026 te mogen organiseren [ref].
Vrijdag 11 augustus 2017 stelde het land zich kandidaat en maakt tot nu toe 50% kans op toewijzing van het voetbaltoernooi. Canada, Mexico en de Verenigde Staten hebben zich namelijk ook als gezamenlijke kandidaat gemeld bij de Wereldvoetbalbond.
Eerder maakte Marokko al bekend interesse te hebben in een gezamenlijk bod met Spanje of Portugal. Dit zou de eerste keer zijn dat het WK voetbal in meerdere continenten gespeeld gaat worden. Toch hebben de Marokkanen besloten de organisatie in hun eentje op zich te willen nemen.
Het WK voetbal is in het verleden slechts één keer eerder op het Afrikaanse continent gespeeld, en wel in Zuid-Afrika in 2010. Destijds stelde Marokko zich ook al kandidaat, maar werd dus niet verkozen tot gastland. Nederland verloor in 2010 de finale van Spanje.
Logo van Marokko:
De VS, Canada en Mexico willen officieel het WK 2026 organiseren
Drie landen hebben zich op 10 april 2017 officieel gemeld om het WK voetbal in 2026 te organiseren. De VS, Canada en Mexico zijn van plan om gezamenlijk het voetbaltoernooi te organiseren, en zij zijn tot nu toe de enige serieuze kandidaten [ref].
Aan het voetbalevenement zullen maar liefst 48 landen deelnemen, zodat ook het aantal wedstrijden uitgebreid wordt naar 80. Het overgrote deel van de wedstrijden zal in de VS gespeeld gaan worden. Mexico en Canada zullen elk 10 wedstrijden toegewezen krijgen volgens de planning. Er zullen 16 poules komen met elk 3 landen.
Het is echter nog niet zeker dat het voetbalevenement toegewezen zal gaan worden aan de VS, vanwege het inreisverbod van president Trump. De nieuwe president heeft strenge eisen ingesteld voor mensen die het land binnenkomen. Van deze beperkingen hebben zeer waarschijnlijk ook spelers en voetbalfans last.
Mexico heeft twee maal eerder het Wereld Kampioenschap voetbal georganiseerd, namelijk in 1970 en in 1982. Brazilië en Argentinië wonnen deze toernooien destijds. De Verenigde Staten organiseerden het toernooi éénmaal, namelijk in 1994. Brazilië won ook dit toernooi, dat te boek staat al het meest bezochte WK ooit. Canada heeft nog nooit een WK voetbal georganiseerd.
Logo van de Verenigde Staten, Canada en Mexico:
Toewijzing organisatie
Alle leden van de FIFA mogen een bod doen op de organisatie van het hoofdtoernooi, mits hun voetbalbond niet het voorgaande Wereld Kampioenschap heeft georganiseerd. Deze voorwaarde heeft de voetbalorganisatie op 30 mei 2015 bekend gemaakt. Hiermee heeft de FIFA hun beleid iets gewijzigd, want het WK 2022 werd in het verleden niet toegewezen aan een voetbalbond die één van de afgelopen twee WK's heeft georganiseerd.
Dit betekent dat landen uit de Aziatische voetbalbond CAF het toernooi in 2026 niet mogen organiseren, aangezien Qatar het WK 2022 toegewezen heeft gekregen. Het WK zal dus worden toegewezen aan een land uit één van de overgebleven voetbalbonden: CONCACAF (laatste keer in 1994), CONMEBOL (laatste keer in 2014), UEFA (laatste keer in 2018), CAF (laatste keer in 2010) of OFC (nooit georganiseerd).
De FIFA staat sinds oktober 2016 toe dat landen gezamenlijk een bod op de organisatie uitbrengen. Het WK 2002 was het laatste voetbaltoernooi dat georganiseerd werd door twee landen gezamenlijk, namelijk Zuid-Korea en Japan. Destijds besloot de wereldvoetbalorganisatie dit niet meer toe te laten.
Het biedproces
Het biedproces voor de organisatie is reeds in 2015 gestart. De toewijzing van de organisatie stond gepland tijdens het FIFA-congres op 10 mei 2017 in Kuala Lumpur in Maleisië. Vanwege de corruptie bij de toewijzing van het WK 2018 aan Rusland en het WK 2022 aan Qatar, heeft de FIFA op 10 juni 2015 besloten om de toewijzing uit te stellen tot mei 2020.
Later heeft de FIFA besloten terug te komen op hun eerdere beslissing om de toewijzing uit te stellen. Op 11 mei 2017 werd namelijk een tijdpad goedgekeurd voor de volgende stappen in het biedproces, waaruit het gastland gekozen zal worden. Leden van de voetbalbonden CAF, CONCACAF, CONMEBOL en de OFC kregen tot 11 augustus 2017 om hun interesse officieel kenbaar te maken bij de Wereldvoetbalbond.
Om eventuele vermoedens van corruptie en omkoping te voorkomen, heeft de Wereldvoetbalbond besloten het biedproces transparant te laten verlopen. Hierdoor kan iedereen voetbalfan inzien waarom er voor het gastland gekozen is.
Tijdens de vergadering op 10 mei 2016 is besloten om het proces op te delen in 4 fases [ref]:
- mei 2016 - mei 2017: een consultatiefase waarin een nieuwe strategie wordt bedacht
- juni 2017- 11 augustus 2018: fase waarin een bod voorbereid kan worden
- 16 maart 2018 - juni 2018: evaluatie van de biedingen
- 13 juni 2018: toewijzing van het gastland
Tijdens de consultatiefase richt de FIFA zich op de volgende gebieden:
- Mensenrechten, duurzaam management en bescherming van de omgeving en natuur
- Voorwaarden/eisen opstellen waaraan biedende landen moeten voldoen
- De huidige situatie reviewen omtrent gezamenlijke biedingen
- Het aantal deelnemende landen
In mei 2017 heeft de FIFA, op verzoek van de op dat moment enige gezamenlijke kandidaten Canada, Mexico en de VS, besloten om het gastland op 13 juni 2018 bekend te maken. Canada, Mexico en de VS willen gezamenlijk het voetbaltoernooi organiseren en zijn tot nu toe de enige kandidaten voor de organisatie. De FIFA heeft hun verzoek om de toewijzing te vervroegen met 93% van de stemmen aangenomen. Dit betekent dat het gastland (of de gastlanden) twee jaar eerder bekend gemaakt wordt, zodat landen nu nog enkele maanden hebben om een bod uit te brengen. Het voorstel is dus erg gunstig voor de enige gezamenlijke kandidaten, die daarmee hun kans enorm toe zien nemen.
De geïnteresseerde landen zullen nu hun bod officieel moeten laten registreren, en ook moeten zij akkoord gaan met de voorwaarden van het biedproces. De volgende stappen zijn:
- Landen moeten de registratiedocumenten invullen die ze van de FIFA ontvangen;
- Landen moeten de bieddocumenten goed doornemen, zodat ze voorbereidingen kunnen treffen;
- Landen moeten hun biedboek indienen bij de FIFA, uiterlijk in maart 2018;
- De FIFA zal beide biedboeken zorgvuldig evalueren en een rapport opstellen;
- Op basis van dat rapport zal de FIFA-voorzitter de biedingen voorleggen aan het congres voor de definitieve keuze.
Uiteindelijk zal het biedproces afgerond worden met een keuze uit de twee geïnteresseerde landen als gastland. Het gastland zal op 13 juni 2018 bekend worden gemaakt in Moskou, op de avond van de openingswedstrijd van het WK 2018.
WK 2026 voor het eerst met 48 deelnemers
Voormalig UEFA-voorzitter Michel Platini stelde voor om het toernooi in 2026 te houden met 40 deelnemende landen, in plaats van het huidige aantal van 32 landen. De nieuwe voorzitter Gianni Infantino wil het aantal deelnemers voor het WK 2026 zelfs uitbreiden naar 48 landen, inclusief gastland. Dit stelde hij op 4 oktober 2016 voor en een week later werd dit voorstel positief ontvangen op de eerstvolgende vergadering van de FIFA. Momenteel ligt er een speelschema op tafel met 40 landen in poules van 4 of 5 teams en een schema met 48 teams. In januari 2017 zal de FIFA beslissen over het uitbreiden van het deelnemersaantal.
WK mogelijk georganiseerd door meerdere landen
Het Wereld Kampioenschap 2026 zal mogelijk in meerdere landen gehouden worden. Dat heeft FIFA-voorzitter Gianni Infantino donderdag 16 februari 2017 gezegd. De FIFA zal meerdere gastlanden voor een Wereld Kampioenschap voetbal toelaten. De voetbalbond moet nadenken over de duurzaamheid van het voetbal op lange termijn. Daarbij moet de FIFA laten zien dat het verstandig is dat het toernooi voor het eerst in meerdere landen gespeeld gaat worden.
Infantino ziet een voetbaltoernooi in een aantal landen wel zitten. Hij zit te denken aan twee tot vier landen met ieder drie tot vijf voetbalstadions. Een dergelijk bod van meerdere landen zal hij zeker aanmoedigen. De landen moeten uiteraard wel dicht bij elkaar liggen, zodat voetballers en supporters niet te ver hoeven te reizen.
De laatste keer dat het sportevenement door meerdere landen werd georganiseerd, was in 2002. Destijds waren Zuid-Korea en Japan de gastlanden. De FIFA heeft daarna besloten dat het een eenmalige gebeurtenis was, waardoor de WK's van 2006 (Duitsland), 2010 (Zuid-Afrika) en 2014 (Brazilië) in slechts één land gespeeld werd. Ook het WK 2018 (Rusland) en het WK 2022 (Qatar) zijn al toegewezen aan één land.
Landen die interesse hadden
CONCACAF (Noord-Amerika)
Canada: in juli 2012 bracht Canada naar buiten dat het plannen heeft om een bod op de organisatie te doen. In oktober 2013 werd dit bod bevestigd en op 23 januari 2014 heeft Canada officieel een bod uitgebracht op de organisatie van het eindtoernooi. Canada heeft nog nooit een WK voetbal georganiseerd.
Mexico: in september 2012 liet Mexico blijken dat het interesse had in het WK voetbal in 2026. Het land heeft in 1970 en 1986 ook al een WK voetbal georganiseerd. In oktober 2013 gaf Mexico te kennen dat het een gezamenlijk bod met de Verenigde Staten uit wilde brengen, maar op 9 december 2014 werd bevestigd dat Mexico alleen een bod zal uitbrengen. Hiermee kan Mexico het eerste land ter wereld worden dat drie WK's heeft georganiseerd.
Verenigde Staten: op 13 mei 2016 gaf United States Soccer Federation-lid John Motta aan dat de Verenigde Staten koste wat het kost zal bieden op de organisatie, middels een gezamenlijk bod met Mexico of een enkel bod. Voorzitter Sunil Gulati gaf daarbij aan alleen te willen bieden als het proces transparant en eerlijk verloopt. De VS organiseerde in 1994 al eens het WK voetbal en deden ook een mislukt bod op het WK 2022. Het WK 2026 valt toevallig in hetzelfde jaar als het 250-jarig bestaan van de Amerikaanse onafhankelijkheid. Het inreisverbod en andere reisbeperkingen van president Trump werken niet in het voordeel van de Verenigde Staten bij het uitbrengen van een bod op de organisatie.
Canada, Mexico en Verenigde Staten: op 29 december 2016 gaf CONCACAF voorzitter Victor Montagliani aan dat het een goede optie is om het evenement door drie landen gezamenlijk te organiseren. Afgevaardigden van de drie voetballanden komen in 2017 bij elkaar om de mogelijkheden door te nemen. Het is nog nooit eerder voorgekomen in de geschiedenis van het Wereld Kampioenschap dat drie landen samen het toernooi organiseren.
CONMEBOL (Zuid-Amerika)
Colombia: in maart 2010 bevestigde Colombia al dat zij een bod zullen uitbrengen op de organisatie van het Wereld Kampioenschap. In het verleden is het WK 1986 aan Colombia toegewezen, maar vanwege financiële problemen werd Mexico uiteindelijk het gastland. Het bod is onderdeel van het Nationale Ontwikkelings Plan.
UEFA (Europa)
Kazachstan: op 13 december 2014 kondigde de burgemeester van Astana, Adilbek Zhaksybekov, een mogelijk bod op de organisatie aan. Hoofd van de nationale voetbalbond van Kazachstan, Yerlan Kozhagapanov, bevestigde de plannen van de regering. Het land wil ook de Olympische Winterspelen in 2022 organiseren.
Marokko: na de succesvolle organisatie van de Afrika Cup, zou Marokko volgens Moncef Belkhayat ook het WK 2026 kunnen organiseren. Marokko heeft echter al mislukte biedingen gedaan op de WK's 1994, 1998, 2006 en 2010 en heeft daarmee een record wat betreft afgewezen biedingen op het WK voetbal.
Marokko en Spanje of Portugal: op 8 maart 2017 heeft Marokko aangegeven het voetbaltoernooi ook te willen organiseren met Spanje of Portugal. Marokko nam zelf in 1998 voor het laatst deel aan het Wereld Kampioenschap, maar zal als gastland automatisch geplaatst zijn. Omdat Marokko niet volledig kan voldoen aan de voorwaarden van de FIFA, zoekt het samenwerking met Portugal of Spanje.
Landen mogelijk interesse hadden
Australië en Nieuw Zeeland: op 13 april 2015 stelde Martin Snedden een gezamenlijk bod van Australië en Nieuw Zeeland voor, maar dit werd later tegen gesproken door de Australische voetbalbond. Desondanks voert de regering hierover gesprekken.
Azerbeidzjan en Turkije: op 22 mei 2012 stelde de minister van sport van Azerbeidzjan, Azad Rahimov, een gezamenlijk bod met Turkije voor.
Referenties van 'WK 2026 toewijzing - Gastlanden VS, Canada en Mexico'
[verbergen]Deel 'WK 2026 toewijzing - Gastlanden VS, Canada en Mexico'
Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!
WK 2026 is toegewezen aan Canada, Mexico en de Verenigde Staten. Noord-Amerika kreeg met 134 stemmen een meerderheid van 67%, terwijl Marokko 33% kreeg.
Over de auteur van 'WK 2026 toewijzing - Gastlanden VS, Canada en Mexico'
Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.
Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.